úterý 9. srpna 2011

Mýty a pravdy

Mýty a pravdy o pitném režimu

MÝTUS: Perlivá voda je vhodná na hubnutí, díky bublinkám nám rychleji zaplní žaludek, čímž v nás potlačí pocit hladu.
REALITA: Perlivé nápoje v nás sice rychleji vyvolají pocit plnosti, zároveň ale mohou způsobit nežádoucí dehydrataci organismu. V létě vyvolávají pocit osvěžení a uhašení žízně dříve, než dojde k vypití dostatečného množství nápoje. Pro pravidelný pitný režim, který odvádí nadbytečné tuky a škodliviny z těla, čímž usnadňuje hubnutí, jsou ideální neperlivé vody.

MÝTUS: Slazené vody jsou plné cukru a tloustne se po nich.
REALITA: Není slazení jako slazení! Kromě běžného cukru mohou být nápoje slazeny i lehce stravitelným invertovaným cukrem (směsí glukózy a fruktózy), tzv. lehčími cukry. Takto slazené nápoje mají nízký obsah kalorií, jsou lehce stravitelné, nezatěžují metabolismus a představují nejsnazší prostředek k hydrataci organismu.

MÝTUS: Když nevykonávám žádný pohyb, stačí se jen trochu napít.
REALITA: Pitný režim je třeba dodržovat v každém případě! Doporučuje se vypít 2,5 - 3 litry tekutin denně. Zdravý pitný režim je vhodné dodržovat s neperlivou vodou. Perlivé nápoje obsahují oxid uhličitý (CO2), který se po zahřátí v žaludku uvolní. Pak tlačí na žaludeční stěny a způsobuje pocit plnosti. CO2 navíc ovlivňuje kyselost krve, což vede k narušení stálého vnitřního prostředí.

MÝTUS: Nízkokalorické nápoje nemohou být dobré.
REALITA: Ani tento mýtus už dnes neplatí! Nápoje ochucené fruktózou jsou chutné. Fruktóza je přírodní cukr, který se vyskytuje v ovoci a dodává produktům lahodnou chuť. Je lehce stravitelná a na rozdíl do běžně používaného cukru (sacharózy) má nízký glykemický index.

Žádné komentáře:

Okomentovat